Follow by Email

donderdag 28 februari 2013

mannen met jurken

De paus treedt vandaag af. Jan zou met z’n neus tegen de tv aan gezeten hebben. Hij was dan wel atheïst, maar mannen met jurken vond hij reuze interessant. Ik heb nooit begrepen waar die fascinatie voor kerken, kloosters, paters en pausen vandaan kwam. Maar nu de paus aftreedt denk ik daar maar één ding bij: wat jammer dat Jan dat niet meer meemaakte. (en stiekem wil ik ook nog wel graag denken dat hij iets te maken had met die blikseminslag in het Vaticaan)

Zaterdag is het 2 maart; dan zou Jan jarig zijn, 56 zou hij worden. Met een klein beetje moeite heb ik het voor elkaar gekregen dat we zaterdag de as van Jan mogen ophalen bij het crematorium. Dat kan namelijk eigenlijk niet op zaterdag, maar toen ik uitlegde dat het precies op zijn verjaardag is wilde de meneer van het crematorium wel een uitzondering maken.
We gaan hem met z’n vijven ophalen, precies zoals we hem weggebracht hebben. Dat zal raar zijn, een klein beetje Jan weer thuis en toch ook weer niet. Ik heb geen plannen met zijn as, maar dat hoeft ook nu nog niet. Gewoon op z’n tafeltje zetten bij de andere herinneringen.

Het is op die dag precies 29 jaar geleden dat Jan en ik voor het eerst samen op vakantie gingen, een weekje naar Parijs. We kenden elkaar toen ruim een half jaar en we vonden elkaar wel aardig. Die week in Parijs beviel zo goed dat we elkaar daarna iets meer dan aardig vonden, mensen zagen het gewoon aan ons toen we weer terug waren, we straalden.
Die week komt nu vaak in mijn herinneringen naar boven; Jan in z’n leren jas met sjaal en ik met m’n houtje-touwtje-jas langs de Seine, in de metro, in het Louvre, op de Eifeltoren en bij het balletje-balletje op een marché aux puche waar Jan behoorlijk wat geld verloor.
We werden met de dag meer verliefd op elkaar.
En nu moet ik voor het eerst in 29 jaar zijn verjaardag zonder hem zien door te komen met alleen maar een bus as op een tafeltje.

Terwijl ik dit typ word ik gestoord door een mannetje van Oxxio aan de deur die mij toch vooral een paar honderd euro wil laten besparen op mijn energierekening. Hij is nogal hardnekkig en ik denk aan de oplossingen die Jan daarvoor had. Hij kon zo iemand helemaal gek maken met de vraag wat hij dan eigenlijk gewonnen had en wanneer ze de prijs kwamen brengen en dat hij zo blij was dat hij uitgekozen was om in de prijzen te vallen.
Volgens mij  heeft Jan zelf voor de ultieme energiebesparing gezorgd, de helft minder douchen en de helft minder vaatwasser en wasmachine laten draaien, dat zal behoorlijk schelen.
Zometeen maar eens even de tv aanzetten, eens kijken naar die man in die jurk.

4 opmerkingen:

 1. Ik volg je blog nog niet zo lang en kom telkens terug.....ik weet je hebt een lijf vol verdriet, is ook begrijpelijk maar wil toch even gezegd hebben. Mens...wat ben jij een leuk mens....

  Sterkte..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag lieve, lieve Wil
  Het is zo mooi om je herinneringen met en aan Jan te lezen, ze getuigen van zo veel liefde. Mooi om te lezen en wat heerlijk dat je dat in je leven hebt mogen meemaken al had je er veel en veel langer van moeten genieten!
  Zaterdag zal weer zo'n extra moeilijke dag worden, ik weet nog precies hoe het voelde toen ik met een urn op mijn schoot richting huis werd gereden. Onwerkelijk, eng, verdrietig, enorm veel emoties weer. Wel fijn dat jullie dit weer samen doen, dat geeft toch steun die jullie - juist op die dag - allemaal zo hard nodig hebben.
  Pas je een beetje goed op jezelf?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Wil,

  Wat fijn dat jullie gezamenlijk het as op gaan halen. Dat lijkt me ontzettend moeilijk! Hoe dan ook zal zaterdag een moeilijke dag worden, de dag dat Jan een jaar ouder had moeten worden en dat niet doet. Heel veel sterkte!!

  Liefs, Elske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Wil en kinderen,
  Het is goed om samen Jan zijn as op te halen.
  Wij hebben gezien hoe jullie van de herinneringen aan Jan met veel liefde een gedenkplaats hebben gemaakt. Jan zijn as zal hier bijgezet worden. Er zullen morgen vele herinneringen worden opgehaald, sterkte voor jullie allemaal.
  Veel liefs, Ad en Els

  BeantwoordenVerwijderen