Follow by Email

zondag 3 februari 2013

tja

Geen idee wat je nou in een blog zou kunnen schrijven op de dag na het afscheid van je maatje.
Behalve dan natuurlijk dat ik iedereen die er bij was graag wil laten weten dat we dat heel erg waarderen! Zoveel mensen die ons verdriet willen delen. En ook zoveel jonge mensen en kinderen, (de jongste was 4 maanden) waarvan er een aantal ook een dierbare verloren hebben. Heel lief en heel dapper!  Jammer ook dat Jan zelf niet op de eerste rij mocht zitten om alles mee te beleven. Hij had genoten.
Bij het binnenkomen van de aula werd FLY gedraaid, uit de film Intouchables, de laatste film die Jan en ik samen zagen zonder dat we de bioscoop uitmoesten omdat Jan misselijk werd. Ik koos dit nummer op ’t laatste moment vanwege de toepasselijke titel en vanwege de prachtige pianomuziek. De muziek stond helaas een beetje zacht, maar als je het nog eens beluistert (YouTube) kun je heel goed horen dat op ’t eind de muziek verandert, die wordt bizar en chaotisch. Symbolischer voor Jan z’n einde had ik me toen nog niet kunnen voorstellen.
Aan het eind van de dienst heb ik zelf iets gezegd, de tekst heb ik hieronder geplaatst.
Gelukkig hebben mijn dochters al bewezen dat Jan z’n humor ook echt in hen voortleeft: “Nou mam, morgen komt de pedicure, dinsdag de huisarts en woensdag de man die de watermeter komt vervangen, dus voorlopig heb je iedere dag nog wel even aanspraak.”
------------------- 
Hier staan we dan, dit is het moment waar we zolang tegenop zagen, en ons verdriet is te groot voor woorden. Alles wat hier vandaag gezegd kan worden is eigenlijk te weinig, ons verdriet is niet met woorden te omschrijven.
Vaak hadden we het samen al over deze dag, al toen je nog op de wachtlijst stond omdat we nog op een levertransplantatie hoopten. Het boekje dat we hiervoor invulden dateert uit oktober 2010  We kozen samen de muziek en ik vertelde je toen al dat mijn verdriet te groot zou zijn voor woorden. Ook de foto van jouw kaart hebben we al heel lang, hij is gemaakt toen we in de herfstvakantie van 2011 op de Veluwe waren. We hadden het erover samen, maar we hadden geen idee waar we het over hadden, we konden er ons geen voorstelling van maken. En we wilden het ook niet.

Wat waren we bang, boos en verdrietig toen we hoorden dat er voor jou geen kans meer was, dat we niet samen oud zouden worden. Wat een schril contrast met het geluk wat we voelden toen we elkaar leerden kennen, bijna 30 jaar geleden,
En wat een enorm contrast met het geluk dat we kenden toen we onze meiden kregen. Toen jij vader was geworden heb je de hele terugweg in de auto vanaf het ziekenhuis zitten zingen van geluk. En toen je wéér vader werd brak je de lamellen van het raam van de verloskamer af van de zenuwen.
Ze lijken op jou Jan, ze zullen me altijd aan jou herinneren, met hun onhandigheid, hun bruine ogen, het getraind lichaam waar je “hilt jaar plezier van het” en dyslexie, maar ook met hun humor en maatschappelijk betrokkenheid, organisatietalent, behulpzaamheid en hun grote hart. [Wat hebben zij mij er doorheen gesleept de afgelopen periode]
Je was een super-betrokken vader, je was een van de eerste mannen in Kaatsheuvel die achter de kinderwagen wandelde. Je had al een papadag vóór iemand dat begrip kende.

Twee dingen springen eruit als ik me afvraag waar ik in eerste instantie op viel: jouw lieve bruine ogen én natuurlijk jouw humor. Diezelfde humor was af en toe voor mij ook tenenkrommend. Dan flapte je er weer eens iets uit en dan hoopte ik maar dat degene waar je mee sprak begreep dat het een grapje van je was, want eigenlijk kon het echt niet wat je soms zei. Maar toch zal het diezelfde humor zijn die iedereen die jouw gekend heeft zal herkennen.
Dan vertelde je dat je een heel goed nieuw dieet had, het ananas dieet. Dat liet je even bezinken en dan voegde je er aan toe: Dan mag je alles eten, behalve ananas.
En als er veel kinderen op een verjaardagsfeestje bij ons waren vertelde je ze dat ze maar gauw naar de Maas moesten gaan bij ons in de wijk, want daar kwamen Bassie en Adriaan optreden.
En als je eens te laat op je werk kwam zei je: Ja, ik ben te laat, maar ik zal het wel compenseren hoor. Ik ga ook weer te vroeg weg.    En je kwam er nog mee weg ook, het werd gewoon van je geaccepteerd.

Het was niet altijd makkelijk om met jou samen te zijn Jan. Een mens wil nou eenmaal wel eens ruzie kunnen maken met degene die het dichtste bij is. Met jou kon dat niet, je raakte er van in paniek en zei precies wat je niet wilde zeggen en deed precies wat je beter niet kon doen.
Maar tegelijkertijd waren we samen een goed team, we regelden samen de leukste kinderfeestjes, een gezellige familiedag, we trokken samen ten strijde tegen de middelbare school die totaal geen begrip had voor de zwakke kanten van een dochter, en we hielpen onze dochters als ze wéér eens van kamer gingen wisselen..
Je regelde ook overal mannetjes voor, schilders, iemand voor de verwarming, mannetjes voor de tuin, en als er weer eens een dochter verhuisd moest worden, altijd kreeg jij het voor elkaar dat mensen ons te hulp schoten.
Ook toen je zelf niet veel meer kon.

We hebben geprobeerd om met de foto’s die hier getoond worden een beeld te geven van jouw leven. De meeste foto’s zijn in chronologische volgorde en dat geeft een vreemd beeld, op de ene foto lig je in het ziekenhuis en op de volgende stap je weer vrolijk rond. Toch was dát de werkelijkheid, na iedere tegenslag probeerde je met ons samen er weer bovenop te komen en weer vooruit te kijken, maar niet te ver…..
Ook toen de ziekenhuisopnames kort op elkaar volgden en ook als vakanties of weekendjes uitgesteld, afgezegd of onderbroken moesten worden vanwege jouw slechte gezondheid. We probeerde steeds weer opnieuw leuke dingen te plannen ook al kwam de lat iedere keer lager te liggen.

Het was extra zwaar voor je dat in die periode jouw moeder ziek werd en uiteindelijk in augustus overleden is, je probeerde er met jouw beperkte energie nog wel te zijn voor haar. En eigenlijk was je ook blij dat zij eerst ging, omdat je haar het verdriet van het verliezen van haar zoon wilde besparen.

De laatste maanden werden steeds moeilijker, je lag meer en meer in bed en ging alsmaar sneller achteruit.
Maar je wilde nog zo graag. Met de dingen die je altijd voor onze dochters regelde bleef je je tot het laatste toe bemoeien. Dan zat er een dochter huilend op je bed en dan vroeg jij of ze die brief van de CZ nou al gehad had. Je wilde nog zo graag hun papa zijn en mijn maatje.

Vanaf vandaag leef jij verder in mijn hart, en kijk jij mee door mijn ogen. Vanaf vandaag zal ik voor twéé mensen van onze kinderen houden, ik zal een moeder én een vader voor ze zijn en later een oma én een opa. Juist nu je er niet meer bent zul je altijd om mij heen zijn, dichterbij dan ooit.

Niet alle muziek van vandaag is door jou gekozen Jan, het nummer van Coldplay komt van mij. Daar staat één regel van op jouw rouwkaart; vrij vertaald: Niemand zei dat het makkelijk was, maar niemand heeft ooit gezegd dat het zó moeilijk zou zijn.


13 opmerkingen:

 1. Lieve, lieve, lieve Wil...de tranen stromen over mijn wangen bij het lezen van jouw afscheidswoorden voor Jan. Zoveel liefde, zoveel emotie, zo lief, zo veel verdriet.

  Wat ben je een bijzondere vrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jan van Wanrooij, een naam van lang geleden.. Samen met mijn moeder in de raad, ik weet dat ze t goed konden vinden, na de raad bij Hermsen...

  Via Lowie meegelezen...
  Nu een berichtje..zorg goed voor elkaar

  Josephine
  (Dochter van Nel Aerts)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje.. ik ben sprakeloos... zo mooi omschreven en dan ook nog de moed om het voor te lezen.. Ik heb over u gehoord via Lowie van Gorp... heel veel sterkte de komende tijd.. veel liefs Tatjana.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bregje, Eindhovenzondag, februari 03, 2013

  Kippevel, wat schrijf je dat mooi en je bent er zo open over. Heel veel sterkte ook voor jullie meiden xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Wil,

  Jullie hebben er een heel mooi afscheid van gemaakt!...

  En ja, in ons hart daar wonen mensen die daar altijd thuis zijn, en die daar altijd blijven wonen ook als ze niet meer onder ons zijn.

  Heel veel sterkte de komende tijd!.. Liefs AliB

  BeantwoordenVerwijderen
 6. lieve, sterke Wil,

  we kennen elkaar niet...en dat hoeft ook niet.
  via deze weg wil ik jullie sterkte wensen...met de lege plek, met de schreeuwende stilte die jullie man en vader achter laat...
  wat vind ik jullie sterk en wat zijn jullie dapper....

  lieve groet
  Annemieke Bakker
  (moeder van Lotte* Bakker, meelezer van Lowie)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lief!, zo ontzettend lief! Heel veel sterkte voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kippenvel, wat een liefde, een twee eenheid. Wij wensen jou en je dochters alle goeds voor de toekomst, terwijl Jan over jullie schouder en zo jij zo mooi verwoordt, door je ogen, meekijkt.
  John en Marij den Teuling.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig afscheid van Jan. Zoveel mooie woorden, die zo treffend de persoonlijkheid van Jan weergaven. Jan was geliefd, bij vele mensen, maar hij werd door jullie in liefde gedragen. Ik wens jullie heel veel sterkte met het verwerking en ik hoop dat de vele mooie herinneringen jullie troost geven.
  Titia (collega)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Wil,
  Jan was een voorbeeld voor velen, in verschillende opzichten. In elk geval voor mij. Maar zo'n voorbeeld ben jij ook. Vanwege dit blog, zoals je al weet. Maar ook weer na wat ik zaterdag heb gezien en gehoord. De manier waarop jij/jullie dit hebben voorbereid en hebben gedaan was ongelooflijk. Inderdaad een voorbeeld voor anderen. En zo heb je anderen al een steuntje in de rug gegeven voor als straks.... Terwijl het toch echt jullie verdriet was en is. En Jan? Die heeft het, wie weet waar, allemaal gezien en zal zeker genoten hebben. Maar vooral zal hij ontzettend trots op jullie zijn geweest. Onze gedachten blijven nog lang bij jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lieve Wil,
  Het was een jan waardig afscheid. Je bent de tekst die je voorbereid had goed doorgekomen. Ik heb het nu weer gelezen en herleefd en de tranen biggelden weer over me wangen. Zo prachtig. Jan was een bijzonder persoon, maar jij bent het ook waard.
  Hou je sterk, zorg goed voor jezelf en annelijn en nienke.
  Groetjes xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Wil,

  het was een bijzonder en een heel mooi afscheid met een lach en heel veel tranen. wat een mooie woorden van de dochters en van jou! heel knap van jullie! ik wens jullie heel veel sterkte toe nu jullie zonder jan verder moeten......
  groetjes erica (aramis)

  BeantwoordenVerwijderen